Werk je hard of efficiënt?

Van kinds af aan wist ik al dat hard werken niet de garantie was tot succes. Mijn vader was een hardwerkende ondernemer en ik zag dat dat niet per definitie leidde naar grote successen of rust en ontspanning. Ik zag dat hij dagelijks voor acht uur vertrok en aan het eind van de middag weer thuis kwam. Eenmaal thuis begon de administratie en de voorbereiding voor de volgende dag. In mijn herinneringen was hij nooit voor tien uur klaar. Met regelmaat werkte hij ook op zaterdag. Eigenlijk had hij alleen de zondag om te doen waar hij zin in had. Mijn vader was niet de enige die zijn leven zo indeelde. Ook nu hoor ik vaak verhalen van ondernemers voor wie 80 uur per week meer regel dan uitzondering is. 

Zelf ben ik ook een tijdje op deze manier actief geweest en ik zeg je nu: “DAT NOOIT MEER!”


Want eigenlijk weet je als kind al hoe het moet, maar laat je je soms meeslepen en afleiden door alle verhalen om je heen. Logisch hoor, zo zijn wij allemaal. We worden allemaal beïnvloed door wat er om ons heen gebeurd. Maar …

In de 80 urige werkweken, verdien je juist minder dan die van 40.

 

De grootste denkfout die veel ondernemers maken is dat als het minder gaat met je bedrijf je harder moet werken. Niets is minder waar. Nee, als je hard gaat werken ga je dingen doen die je eigenlijk niet zou moeten willen. De kunst is om effectief te werken. Stel je voor dat je uurtarief 50 euro is. Waarom zou je dan werkzaamheden doen die iemand anders voor 15 euro per uur van je kan overnemen?

Het probleem is vaak niet het aanbod van te verrichten werkzaamheden, maar de effectieve uitvoering hiervan. Wie doet wat en waarom. Laatst sprak ik met een ondernemer die het liefst zelf op de werkvloer staat. Gewoon lekker met het gereedschap in de hand en aan het werk. Maar ondertussen is hij ook eigenaar van het inmiddels redelijk groot bedrijf. En met die groei komen ineens veel zaken om de hoek kijken waar je zelf als uitvoerend eigenaar geen verstand van hebt. Zoals bijvoorbeeld personeelsbeleid, marketing en administratie. De eigenaar voelt zich verantwoordelijk voor zijn bedrijf en vindt ook dat hij deze taken er bij moet doen. Met als gevolg dat hij nu 24/7 druk is met zijn bedrijf.

 

Als je dit leest en je weet dit heel dicht in de buurt komt van jouw situatie, dan is dit misschien het moment om er eens over na te denken. Als je het ondernemerschap ervaart als zwaar, dan is er iets mis in je organisatie. Bovendien liggen er nog een groot probleem op je te wachten.


Je krijgt hoe dan ook een Burn-out.

 

De beste manier om een burn-out te krijgen is door 24/7 te werken. Niet te sporten en ongezond te eten. Weet je wat het is? Ik heb het zelf ervaren en ik hoop dat het inzicht bij hem snel komt voordat het te laat is. In mijn bedrijf staat plezier nu voorop. Sterker nog, als ik iets moet doen wat niet leuk is, doe ik het niet. 


“Betekent dit dat je werk laat lopen?” 

Nee. Ik neem alle passende werkzaamheden aan. Maar waar ik zelf niet goed in ben of een hekel aan heb, laat ik door derden uitvoeren. Ik werk zo efficiënt mogelijk. Hierdoor heb ik een prima bedrijf en zeeën van tijd om nog meer leuke dingen te doen.

 

En het allerbelangrijkste van deze methode …  Ik heb mijn leven terug!